Κάστρο Μονόλιθου

Αφιέρωμα στα Κάστρα της Ρόδου

Το κάστρο στο Μονόλιθο ήταν ένα από τα 4 κύρια κάστρα της Ρόδου την εποχή των Ιπποτών. Είναι χτισμένο σε ένα λόφο από βράχια που υψώνεται πάνω από μια κοιλάδα και δεσπόζει σε όλη την περιοχή κοντά στο χωριό Μονόλιθος στη νοτιοδυτική Ρόδο. Το κάστρο υπήρξε αρχαία φρυκτωρία και βυζαντινό κάστρο που τον καιρό των Ιπποτών είχε παρακμάσει. Ο Μέγας Μάγιστρος D’Aubusson (1476 – 1503) που έχτισε κάστρα σε όλη τη Ρόδο με σκοπό να ενισχύσει την άμυνα του νησιού και να δώσει οχυρά που θα μπορούν να προφυλάσσονται οι κάτοικοι στις διάφορες επιδρομές και πολιορκίες, έχτισε και το κάστρο της Μονόλιθου το 1476. Το κάστρο έχει το οικόσημο του στην είσοδο.

Κάστρο Μονόλιθου

Το κάστρο στο Μονόλιθο λόγω της εξαιρετικά οχυρής του θέσης δεν καταλήφθηκε ποτέ από εχθρούς. Οι Ιωαννίτες Ιππότες αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν κατά την διάρκεια της μεγάλης πολιορκίας του 1522, για να ενισχύσουν την άμυνα της πόλης της Ρόδου.

Το κάστρο δεν έχει προσεχθεί όπως θα έπρεπε. Με λίγη συντήρηση θα μπορούσε να αναδειχθεί η ομορφιά του. Η θέα από το κάστρο στη Μονόλιθο είναι μαγευτική ενώ υπέροχο είναι και το ηλιοβασίλεμα. Εκτός από την εξωτερική τειχοποιία μέσα στο κάστρο σώζονται κάποια ίχνη κτισμάτων και δεξαμενών, ενώ υπάρχει ένα καλοδιατηρημένο εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα.

ΚΑΣΤΡΟ ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ ΡΟΔΟΣ