Διαγόρας ο Ρόδιος

Σημαντικές Προσωπικότητες που γέννησε η Ρόδος

Ο Διαγόρας από τη Ρόδο είναι ένας από τους διασημότερους αρχαίους Έλληνες Ολυμπιονίκες στο αγώνισμα της πυγμαχίας όπου υπήρξε ανίκητος, όχι μόνο στους Ολυμπιακούς αγώνες του 464, αλλά και σε οποιοδήποτε πανελλήνιο αγώνα έλαβε μέρος και για αυτό το λόγο ονομάστηκε από τους σύγχρονους του ως περιδιονίκης.

Διαγόρας ο Ρόδιος

Ο Διαγόρας γεννήθηκε στην Ρόδο και η οικογένεια του ήταν παλιά αριστοκρατική οικογένεια της Ιαλυσού με καταγωγή από τον Μεσσήνιο ήρωα Αριστομένη, ο προπάππους του ήταν ο βασιλιάς της Ιαλυσού Δαμάγητος. Την νίκη του στο αγώνισμα της Πυγμής στην Ολυμπιάδα του 464, ύμνησε ο ποιητής Πίνδαρος στον Ζ’ Ολυμπιόνικο ύμνο, ο οποίος είναι αφιερωμένος στο Διαγόρα και πραγματικά αποθεώνει αυτόν και τους προγόνους του. Η παράδοση λέει ότι ο ύμνος αυτός είχε χαραχτεί με χρυσά γράμματα στον ναό της Αθηνάς στη Λίνδο. Εκτός από τον Διαγόρα Ολυμπιονίκες υπήρξαν οι 3 γιοί του και 2 εγγονοί του.

Αφού είχε σταματήσει πια να αγωνίζεται σε μεγάλη ηλικία το 448 ήταν παρών στην Ολυμπία όταν οι γιοί του Δαμάληγος στο αγώνισμα Παγκράτιον και Ακουσίλαος στο αγώνισμα της Πυγμαχίας στέφτηκαν και αυτοί Ολυμπιονίκες. Η Παράδοση λέει ότι οι τα παλληκάρια του για να τον τιμήσουν του έδωσαν τα στεφάνια τους και ανεβάζοντας τον στους ώμους τους έκαναν στο στάδιο της Ολυμπίας αυτό που θα λέγαμε σήμερα τον γύρο του θριάμβου μέσα στις επευφημίες του πλήθους. Τότε ένας Σπαρτιάτης από τους θεατές του φώναξε «Κάτθανε Διαγόρα, ουκ εις Όλυμπον αναβήση», δηλαδή πέθανε τώρα Διαγόρα, δεν πρόκειται ανέβεις στον Όλυμπο. Εννοώντας ότι με αυτό που έζησε δεν υπάρχει σημαντικότερη στιγμή για αυτόν, γιατί θεός δεν μπορούσε να γίνει. Και όντως σε αυτή την κορυφαία στιγμή δόξας και ευδαιμονίας στους ώμους των γιών του, ο Διαγόρας ξεψύχησε.

Ολυμπιονίκης υπήρξε και ο τρίτος γιος του Διαγόρα, ο Δωριέας, που είναι και ο ιδρυτής της πόλης της Ρόδου, ενώ ολυμπιονίκες υπήρξαν και τα εγγόνια του Ευκλής και Πεισίδωρος από τις κόρες του Καλλιπάτειρα και Φερενίκη. Χαρακτηριστική για την οικογένεια του Διαγόρα του Ρόδιου είναι η ιστορία για την κόρη του Καλλιπάτειρα μεταμφιέστηκε σε άντρα για να μπορέσει να παρακολουθήσει τον γιό της να αγωνίζεται στην Ολυμπία, αλλά αυτά θα σας τα πω στο άρθρο μου για τη Καλλιπάτειρα.

ΔΙΑΓΟΡΑΣ Ο ΡΟΔΙΟΣ