Ρόδος Αρχαιολογικό Μουσείο

Αφιέρωμα στα Μουσεία της Ρόδου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου βρίσκεται στη μεσαιωνική πόλη στο τέλος του δρόμου των Ιπποτών και στεγάζεται στο κτίριο του μεγάλου νοσοκομείου των Ιπποτών. Το κτίριο ξεκίνησε να χτίζεται το 1440 και η κατασκευή του διήρκεσε πενήντα (50) χρόνια. Αρχαιολογικό Μουσείο το έκανε η ιταλική αρχαιολογική αποστολή από το 1914 και στις αίθουσες του στέγασε ευρήματα από τις ανασκαφές στη Ρόδο αλλά και από ανασκαφές στα άλλα νησιά των Δωδεκανήσων.

Ρόδος Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο γοτθικού ρυθμού, έχει μια μεγάλη εσωτερική αυλή ενώ γύρω-γύρω υπάρχει διώροφη στοά όπου βρίσκονται οι αίθουσες του μου μουσείου. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε εκθέματα που καλύπτουν μεγάλο μέρος της αρχαίας ιστορίας της Ρόδου. Θα δείτε από κοσμήματα και αγγεία της Μυκηναϊκής εποχής, μέχρι γλυπτά και νομίσματα της Ελληνιστικής εποχής. Υπάρχουν και αρκετά εκθέματα που έχουν να κάνουν με τους Ιωαννίτες Ιππότες της Ρόδου, μιας και το μουσείο ήταν ένα από τα σημαντικότερα κτίρια τους, όμως για νιώσετε περισσότερο την ατμόσφαιρα της μεσαιωνικής Ρόδου θα πρέπει να επισκεφτείτε το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και τα κτίρια των Γλωσσών στο δρόμο Ιπποτών.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου διαθέτει στις αίθουσες του ευρήματα από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου. Από την Κάμιρο, την Ιαλυσό και την Ακρόπολη της Ρόδου, αλλά διαθέτει και ανάγλυφες επιτύμβιες στήλες από τη Νίσυρο όπως και ψηφιδωτά από τη παλαιοχριστιανική βασιλική της Αρκάσας στη Κάρπαθο, καθώς οι Ιταλοί αρχαιολόγοι νοιάζονταν πιο πολύ για το πως θα είναι πιο όμορφο το μουσείο, από οτιδήποτε άλλο. Το ίδιο έχουν κάνει και με τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά από την Κω, που τα έχουν τοποθετήσει στα πατώματα του Παλατιού των Ιπποτών. Όσο και να διαφωνεί κανείς με τους αναχρονισμούς και τις παρεμβάσεις τους, είχαν ένα όραμα που το υπηρέτησαν με συνέπεια τα χρόνια της Ιταλικής κατοχής στα νησιά και τουλάχιστον στη Ρόδο, στη Κω και σε μικρότερο βαθμό και στη Πάτμο, τους πρόσφεραν τον σημερινό τους χαρακτήρα.

Επικοινωνία με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου

Διεύθυνση: Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου Οδός Ιπποτών, Μεσαιωνική Πόλη, 85100 Ρόδος Τηλέφωνο: 22413 65256

ΡΟΔΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ