Ρόδος Χωριά Οικισμοί

Τα Χωριά και οι Οικισμοί στις ακτές και στο εσωτερικό της Ρόδου

Στη Ρόδο είναι λογικό ότι η παλιά πόλη και το κάστρο της μαγνητίζει τους επισκέπτες, είναι έτσι κι αλλιώς πανέμορφη. Θα ήταν όμως κρίμα για κάποιον να επισκεφθεί την Ρόδο και να μην περιηγηθεί στο υπόλοιπο νησί. Στο νησί της Ρόδου υπάρχουν σαρανταδύο χωριά. Τα 42 χωριά της Ρόδου είναι:

Ρόδος Χωριά Οικισμοί


Ανατολική πλευρά της Ρόδου

Κοσκινού: 10 χιλ από την πόλη της Ρόδου. Υπέροχα παραδοσιακά σπίτια, γραφικά σοκάκια, χωρίς πολύ πράσινο. Βρίσκεται κοντά στον Πέζουλα όπου υπάρχει το πάτημα του Διγενή. Ονομάστηκε έτσι από ένα κτηματία της περιοχής που τον έλεγαν Κοσκινά.


Καλυθιές: 15 χιλ από την πόλη της Ρόδου. Όλη η περιοχή είναι γεμάτη από βυζαντινά μοναστήρια και περιτριγυρίζεται από μαγευτική φύση. Ονομάστηκε έτσι από το φυτό κολυτέα που ευδοκιμούσε στην περιοχή.


Αφάντου: 20 χιλ από την πόλη της Ρόδου. Γραφικό χωριό με υπέροχη παραλία όπου βρίσκεται και το γήπεδο του γκολφ. Λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι γιατί βρίσκεται ανάμεσα σε λόφους και δεν φαίνεται είναι άφαντο. Άλλοι λένε ότι πήρε το όνομα του από τον κτηματία Εύφαντο.


Ψίνθος: 25 χιλ από την πόλη της Ρόδου. Πρόκειται για τον αρχαίο Δήμο Σιβυνθίων και η λέξη Σίβυνθος έγινε Ψίνθος.


Αρχάγγελος: 30 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Διαθέτει πολλές φυσικές καλλονές, το κάστρο και τον συναρπαστικό Αίθωνα. Η υπέροχη παραλία Στεγνά και τα ταβερνάκια με τους αρχαγγελίτικους μεζέδες μαγεύουν κάθε επισκέπτη. Το όνομα το πήρε από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.


Αρχίπολη: 33 χιλ από την πόλη της Ρόδου. Σε καταπράσινο περιβάλλον πόλος έλξης πολλών περιηγητών. Το αρχαίο όνομα της είναι από τον Οικιστή της.


Πλατάνια: 38 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Περιοχή γεμάτη πλατάνια από όπου πηρε και το όνομα του.


Μαλώνα: 38 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Η παραλία του χωριού είναι το μαγευτικό Χαράκι


Μάσσαρη: 40 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Εδώ βγαίνουν τα καλύτερα πορτοκάλια του νησιού. Το όνομα του σημαίνει στη μέση, δηλ. στο κέντρο του νησιού.


Κάλαθος: 44 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Μικρό χωριό με καθαρή παραλία Πήρε το όνομα του από τον αρχαίο δήμο Κλασίων.


Πυλώνα: 46 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Η Πύλη της νότιας Ρόδου


Λίνδος: 49 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Η μοναδική από τις τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού που κατοικείται ακόμα. Η Ακρόπολη της είναι παλιότερη των Αθηνών. Πολλά αξιοθέατα, αρχαία ευρήματα, γραφικά δρομάκια, παλιά σπίτια κάνουν τον επισκέπτη να μην θέλει να φύγει. Πατρίδα ενός από τους εφτά σοφούς του Κλεόβουλου.


Λάρδος: 52 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Το χωριό είναι γεμάτο αρχαιολογικά ευρήματα και εκεί βρίσκεται το μοναστήρι της Υψενής, Προελληνικό όνομα


Λάερμα: 64 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Το όνομα του από τον αρχαίο δήμο Λαδαρμίων. Το ιστορικό Θάρρι λίγο έξω από το χωριό με πολλές φυσικές ομορφιές και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. «Όποιος δεν επή(γ)ε στο Θάρρι τον κόσμο δεν εχάρει» λένε οι ντόπιοι.


Γεννάδι: 64 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Εξαιρετική, απέραντη παραλία από τις ομορφότερες της Ρόδου. Το όνομα το πήρε από τον κτηματία Γεννάδη.


Ασκληπείο: 65 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Έχει κάστρο και πασίγνωστο μουσείο. Λέγεται Ασκληπείο γιατί πράγματι υπήρχε θεραπευτήριο αφιερωμένο στον Ασκληπιό.


Βάτι: 71 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Μάλλον το όνομα του προέρχεται από τους πολλούς βάτους της περιοχής.


Μεσαναγρός: 83 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Έχει θαυμάσια εκκλησία του 13ου αιώνα. Το όνομα του σημαίνει περιφραγμένος, καλλιεργημένος αγρός.


Λαχανιά: 84 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Ονομάστηκε έτσι λόγω των καλλιεργειών εκεί.


Κατταβιά: 86 χιλ ανατολικά και 108 χιλ. δυτικά από την πόλη της Ρόδου. Το νοτιότερο χωριό του νησιού. Πήρε το όνομα της από τον μυθικό γενάρχη Κάτταβο. Μετά από 9 χιλ. το Πρασονήσι το νοτιότερο άκρο του νησιού που το χειμώνα σκεπάζεται από νερά και το καλοκαίρι γίνεται υπέροχη παραλία.

Δυτική πλευρά της Ρόδου

Ιαλυσός: 8 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Το όνομα της από την αρχαία πόλη Ιαλυσό. Τώρα ονομάζεται και Τριάντα. Βρίσκεται στους πρόποδες του Φιλερήμου, του πανέμορφου λόφου με την καταπληκτική θέα και το θαυμάσιο μοναστήρι.


Κρεμαστή: 11 χιλ από την πόλη της Ρόδου. Ονομάστηκε έτσι από τον ξακουστό κρεμαστό ναό της Παναγίας που ήταν στο κάστρο του χωριού. Στις 15 Αυγούστου γίνεται εκεί το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού.


Παραδείσι: 15 χιλ από την πόλη της Ρόδου. Όμορφο σαν παράδεισος, παλιά λεγόταν και Βιλανόβα (νέα πόλη)


Παστίδα: 15 χιλ από την πόλη της Ρόδου. Το όνομα του σημαίνει επίπεδη επιφάνεια, σαν νυφική παστάδα.


Μαριτσά: 17 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Το χωριό των ηρώων και των αντιστασιακών. Υπέροχο το μοναστήρι του Σωτήρα


Δαματριά: 20 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Το όνομα του από την αρχαία θεά Δήμητρα


Θεολόγος: 22 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Στο χωριό αυτό ανήκει και η μοναδική στο κόσμο κοιλάδα των πεταλούδων. Το όνομα του το πήρε από τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο.


Σορωνή: 24 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Το χωριό βρίσκεται καταμεσής του δάσους Το όνομα του από τη λέξη Σόρων που σημαίνει βελανιδιά.


Φάνες: 26 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Το όνομα του προέρχεται από τη λέξη φανός (φωτεινός, λαμπερός)


Καλαβάρδα: 31 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Το όνομα του το πήρε από τον κτηματία Βάρδα


Διμυλιά: 34 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Το χωριό έχει δυο μύλους από όπου και το όνομα του


Σάλακος: 39 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Ονομάστηκε έτσι από τον κτηματία Σάλακο.


Κρητηνία: 53 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Το κάστρο και η

Άμαρτος τα αξιοθέατα της περιοχής. Το όνομα σημαίνει μικρή Κρήτη


Απόλλωνα: 53 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Σπίτια με υπέροχες αυλές και ένα θαυμάσιο μουσείο. Το όνομα του το πήρε από τον θεό Απόλλωνα.


Έμπωνα: 54 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού του νησιού, τον Αττάβυρο. Γραφικό ορεινό χωριό, με υπέροχες ταβέρνες και το καλύτερο κρασί του νησιού το «μπονιάτικο».


Αγ. Ισίδωρος: 66 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Στους πρόποδες του Ατταβύρου με μαγευτική θέα. Το όνομα του από τον άγιο του χωριού.


Σιάνα: 77 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Πολλά λαογραφικά και ιστορικά αξιοθέατα. Το όνομα του προέρχεται από τον αρχαίο δήμο Βρασιάνων.


Προφύλια: 77 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Το όνομα του από την λέξη προπύλαια


Μονόλιθος: 80 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Το μοναδικό κάστρο του βρίσκεται στην κορυφή ενός μεγάλου βράχου, από όπου πήρε και το όνομα του.


Ίστριος: 82 χιλ. από την πόλη της Ρόδου.


Αρνίθα : 86 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Με πολλές φυσικές καλλονές. Το όνομα του προελληνικό.


Απολακκιά: 92 χιλ. από την πόλη της Ρόδου. Το όνομα του το πήρε από τη θέση του που είναι σε λάκκο.

ΡΟΔΟΣ - ΔΗΜΟΙ - ΟΙΚΙΣΜΟΙ - ΧΩΡΙΑ